A Bo palota és környéke

Akit Padova tudományos központja érdekel jobban, annak elsősorban a Bo palotát kell megkeresnie. De előbb megállhat egy csésze kávéra a Caffe Pedrocchi éjjel-nappal nyitva tartó híres kávéháznál, hogy felfrissüljön a hangulatos teraszán vagy megcsodálja a neoklasszikus épület szépségeit. Ez a körzet már Padova adminisztrációs központja, ahol a Palazzo di Giustizia o della Ragione, az Igazságügyi palota is áll, ezen oldalán találjuk a Piazza delle Fruttat, ahol bizonyára minden turiusta szívesen körülnéz és vásárol.

A Palazzo di Giustitiaában a művészeti kincseken kívül érdemes megnézni a híres órákat meg a szégyenkőt, amire a fizetésképtelen, de bűnmentes adósokat egykor alsóneműben ültették ki. Innen  a San Clemente templomhoz jutunk, ahova érdemes betérni, majd a Piazza dei Signori megtekintése után a Capitanio palota következik a híres Óratoronnyal, melyben különösen az Óriások vagy Hősök terme érdemel figyelmel meg a Liviano, mely a Bölcsészkar részét képezi.

A Via Accademián találjuk a Padovai Tudományos, Bölcsészeti és Művészeti Akadémiát, mely a Bo palotában kapott helyet, ahol a nagy költő, Francesco Petrarca is dicsőséget hozott Padovára. A Bo palota híres a könyvtáráról is.
A Bo palotában figyelmet érdemel az ellipszis alaprajzú Anatómiaterem, a Teatro anatomico, melyet majdnem háromszáz éven át használtak, meg az egyszerű fából készült emelvény, Galileo Galilei katedrája s végül a régi Aula Magna, mely napjainkban Sala dei Quaranta, azaz a Negyvenek terme néven ismert, az itt kiállított 40 neves külföldi diák képmásáról.

Másik érdekesség a palota Hősök előcsarnoka, vagyis az Atrio degli eroi, mely a háborúban elesettek emlékére itt kiállított kőlapok után lett elnevezve.  

A Via dei Tadin tovább haladva érjük el a Frigimelica palotát majd a Tadi hídon át elsétálhatunk a Riviera San Benedettóig majd a Vashídon át visszatérhetünk a Piazza del Signoriig, ahonnan elérhetjük Patikus házát, majd a Piazza delle Erbe felé vehetjük utunkat, mely  Piazza  delle Fruttaval mintegy párhuzamosan, az Igazságügyi palota másik oldalán terül el. Érdemes betérni a San Canziano templomba, valamint elsétálni a Canton del Gallo mellett is.

Ezzel máris visszaérünk a térség fő érdekességeihez, a Bo palota, majd a Városháza, azaz Palazzo municipale o del Podesta meg az Igazságügyi palotához, azaz a Palazzo di Giustizia o della Regione közti utcára, ahol szemben máris látható a Caffe Pedrocchi, azon túl a Piazza Cavour, majd a Piazza Garibaldi, ahonnan más körutat kezdhetünk.