A Barberini palota - Palazzo Barberini

A Quattro Fontane utca, mely arról kapta nevét, hogy a négy sarkába egy-egy kutat építettek, a Barberini-térre vezet, Bernini szép szökőkútjához, a Fontana del Tritone, azaz a Triton kútjához. A  mellette áll a Palazzo Barberini, Róma legfényűzőbb nemesi palotája.
A Barberini palota építését Maderno kezdte, a XVII. században, majd  Borromini folytatta s végül Bernini fejezte be.
A Barberini palota főbejáratának egyik oldalán látható csodaszépen kiképzett csigalépcső Borromini munkája. A palota másik oldalán levő lépcsőt pedig Bernini építette.
A Barberini palota egyik első emeleti szalonjában látható Pietro da Cortona híres freskója, a Trionfo dei Barberini, azaz a Barberinik diadala. Régebben ez a palota adott otthont a Galleria Barberininek, melynek felbecsülhetetlen értékű képgyűjteménye és hatvan ezer kötetes könyvtára volt, melyet később a Vatikán vásárolt meg.
A Barberini palota jelenleg a Galleria Nazionale di Arte Antica, röviden a Nemzeti Múzeumnak biztosit helyet. A gyűjteményben a leghíresebb mesterek remekművei láthatók, mint például Raffaello, Pékleány c. festménye, Beato Angelico Hármasoltára vagy Tintoretto és Perugino alkotásai.
A palota előtt Bernini híres alkotása, a Méhek kútja áll. Innen kezdődik az elegáns via Vittorio Veneto, a turisták kedvenc sétálóhelye.
A környéken található a XVII. században épült Kapucinusok-temploma, a Chiesa di Santa Maria della Concezione, mely Reni Szent Mihály arkangyal és Caravaggio Szent Ferenc c. festményéről nyert hírnevet. De nincs messze a Szt. Izidór-templom és a Margherita palota, mely az Amerikai Nagykövetség székhelye.