Borghese Múzeum és Galéria - Museo e la Galleria Borghese

A Pincio domb parkjában folytatva a sétát a hatalmas Villa Borghese népkertjébe ér a látogató. Az évszázados fákkal és tágas pázsitokkal teli parkot árnyas tavak és szökőkutak díszítik, méltó keretet adva a Scipione Borghese bíboros által megrendelt, 1613 és 15 között Vasanzio által kivitelezett Palazzo Borghese épületének.

Napjainkban az épület a Museo e la Galleria Borghesenek ad helyet. Az első emeleten levő Museo Borghese az antik szobrok és márványtöredékek mellett, a XVII. és XVIII. századi olasz szobrászat számos remekét is őrzi.

A szalonban a Della Porta által, az 1500-as években alkotott 12 római császár mellszobra látható. A többi teremben olyan remekművek láthatók, mint Canova Győzedelmes Vénusza, melyben a művész C. Borghese hitvese és Napóleon húga, Paolina Borghese alakját örökítette meg, vagy Bernini fiatalkori alkotása, a Dávid, mely S. Borghese kívánságára készült meg az Apollo és Daphné, avagy a két Bernini, apa és fiú, közös alkotása, az Aeneis és Anchises szoborcsoport, és mások.

A Galleria degli Imperatoriban helyezték el a XVIII. században készült 18 császárszobrot és G.L. Bernini Prosperina elrablása c. alkotását.
A palota második emeletén levő Galleria Borghese gazdag képgyűjteményében többek között Raffaello: Sírbatétel, Caravaggio: A lovászok Madonnája, Tiziano: Égi és földi szerelem, Antonelli da Messina: Férfiportré c. festménye valamint Pinturicchio, Botticelli, Rubens és más hírességek alkotásai csodálhatók meg.