Piazza del Campidoglio

A Piazza del Campidoglio, azaz a Campidoglio-tér, harmonikus építészeti egysége Michelangelonak köszönhető, aki III. Pál pápa óhajára készítette el a terveit. A nagy művész elképzelésének megfelelően, a Campidoglio-teret három palota keretezi: jobbra a Palazzo Conservatori, balra a Palazzo Nuovo, középen pedig, hátul, a Palazzo Senatorio.

Campidoglio

A Campidoglio térre impozáns, lépcsőzetesen kiépített lejtőn lehet feljutni. A lépcsősor alját két egyiptomi oroszlán őrzi, fent, a hosszú lépcsősor végén a dioszkurok - Kasztór és Pollux mitikus ikerpár - monumentális szobra, mely, Michelengelo elképzeléséhez híven, jobbról és balról, a lovuk mellett állva ábrázolja a két alakot.

Az egész teret körbefogó hosszú mellvéd mentén találhatók Marius győzelmi emlékei, Constantinus és II. Constantinus szobra, valamint a Via Appiáról idehozott két mérföldjelző oszlop.

A Piazza del Campidoglio közepén áll a híres Marcus Aurelius-szobor. Egyes források szerint a II. században készült bronzszobrot 1538-ban III. Pál Pápa hozatta ide, Lateránból, és Michelangelo tervei ellenére állíttatta itt fel. A máig élő hagyomány szerint a szobor Constantinus császárt ábrázolja.