A Trevi-kút - Fontana di Trevi

A Piazza Veneziáról a C. Battisti utca felé újabb városnéző körút kezdődhet. Ezen az utcán érhető el a IV. században épült SS. Apostoli-bazilika. A bazilika homlokzata az 1700-as években sorra került átépítés során nyert neoklasszikus formát. A SS. Apostoli-bazilika jó néhány műkincset őriz, kápolnái közül pedig különösen a Capella Crucifisso, a Feszület kápolnája érdemel figyelmet.

A közeli Pilotta-térről nyílik a San Vincenzo Lucchesi út, melyen a híres Fontana di Trevi, azaz a Trevi-kúthoz érhetünk. A látványos Fontana di Trevit XII. Kelemen pápa megbízásából, N. Salvi tervei alapján építették, a XVII. században.

A nagy méretű kút, melynek alsó medencéje a tengert jelképezi, Neptunus diadalmenetét idézi. Neptunus kezdetben a lótenyésztés istene volt, de később a görög Poszeidónnal azonosították a rómaiak, a tenger és a hajózás istenévé fogadva. A középső szoborcsoport Neptunuszt ábrázolja, amint az egy-egy triton által vezetett két tengeri ló a kagylószekerét vonja.

A Dolce vita c. olasz film Marcello Mastroiani és Anita Eckberg itt lejátszott híres jelenete óta a Trevi kutat azok is ismerősnek vallják, akik sosem jártak Rómában. A turisták, hátat fordítva a kútnak, válluk felett pénzérmét hajítanak a vízbe, mert a hagyomány szerint, aki ezt itt megteszi, egyszer még biztos visszatérhet e gyönyörű helyre.

A babonás élmény után felfrissülést jelent a közeli via del Tritone színesen kavargó élénksége, ahol sok kis üzlet, látványos kirakat csalogatja a turistákat. De kár lenne elkerülni a közelben levő Carpegna-palotában levő Academia di San Luca értékes kiállítási-termét, ahol Reni, Guercino, Tiziano, Van Dyck és sok más jeles művész alkotásaiban gyönyörködhet az érdeklődő.

A via del Tritonetől nem messze, a via Nazaernón áll a Sant'Andrea delle Fratte-templom, Borromini híres táncoló harangtornyával. Nevét onnan nyerte, hogy harangozáskor a torony kissé rezeg.