A Minerva feletti Mária-templom - Chiesa di S. Maria sopra Minerva

A piazza Veneziáról kiindulva a via del Plebiscitón át érhető el a piazza del Gesu és innen a piazza Minerva.

A  tér közepén áll az i.e. VI. századból származó egyiptomi obeliszk, melyet Bernini elefántja tart a hátán.

A tér jobbján található a Chiesa di S. Maria sopra Minerva. A templom nevét onnan nyerte, hogy eredetileg itt állt a Minerva-templom, melyre a VIII. században építettek keresztény templomot, majd többször is átalakították, felújították.
A Chiesa di S. Maria sopra Minerva belsejében levő Annunziata-kápolna Maderno munkáját dicséri. A benne lévő táblakép Antoniazzo Romano: Az anygali üdvözlet címet viseli, melyről a kápolnát is elnevezték.

A Carafa-kápolnát Filippo Lippi 1488. és 1492. között festett freskói díszítik. De itt található Giacomo Cosma alkotása, a Guglielmo Durand síremléke, vagy G. Della Porta és C. Maderno szép Aldobrandini-kápolnája is, melyben VIII. Kelemen pápa szüleinek a sírját Della Porta alkotta.

A szentélyben Michelangelo: Az üdvözítő c. híres szobra áll, az oltár mögött pedig a Sangallo tervei alapján készült VII. Kelemen pápa és X. Leo pápa síremléke található. Figyelmet érdemel D. Coca kardinális sírja is, mely A, Bregno műve, s különösen a baloldali hajó utolsó előtti oszlopánál levő Maria Reggi síremlék, melyet Bernini alkotott 1643-ban.