A Pantheon

Rómában, a római korban épült templomok közül, kétségtelenül a Pantheon volt a legfontosabb és a legimpozánsabb. A bejáratnál levő felirat szerint, a templomot M. V. Agrippa, Augustus császár veje emeltette, i.e. 27-ben, valamennyi isten tiszteletére.

A templom többször is tűzvész áldozata lett vagy lerombolták, de a téglapecsétek tanúsága szerint 115. és 117. között Hadrianus újjáépíttette és Agrippa kúp alakú kupoláját félgömb alakú kupolával helyettesítette.

A Pantheont IV. Bonifác pápa szentelte fel keresztény templommá, 609-ben, a Szent Szűznek és az összes szent mártírnak ajánlva. A röviden Santa Maria Rotonda néven ismert templom sírboltjaiban olyan nevezetességeket helyeztek örök nyugalomra mint Raffaello Sanzio, Baldassare Peruzzi és Vignola - a két neves építész, II. Viktor Emánuel, majd ennek fia, I. Umberto király és Margit királyné.

A kerek alaprajzú, görög stílusban épült templom 33 m széles előcsarnokát három sorban elhelyezett 16 gránitoszlop tartja. A 14 m magas oszlopokat márványba faragott, szép  korinthoszi oszlopfők díszítik.

A templom belsejébe impozáns, román kori bronzkapun lehet belépni. A rotonda, a kerek templombelső átmérője 43,20 m, (más adat szerint 43,30 m), s ugyanennyi a magassága is a padlózattól. A kupola belső felét 5 sorban elhelyezett kazettás mennyezet díszíti. A körkörösen épített fal, melyre a kupola nehezedik, 6 m vastag és betonból meg téglából való, csak a kupola felső része épült habkőből.

A kupolát fenntartó gyűrű alapjánál hét nagy, váltakozva félkör, illetve szögletes alakú fülke  látható, melyeket oszlopok és pilaszterek kereteznek. Egykor ezek voltak a nagy istenek szobrainak szánt helyek. A legnagyobban, szemben a bejárattal, Jupiter szobra állt.

Az oszlopok, pilaszterek s mindazon építészeti elem, mely a fülkéket leválasztja, különböző színű anyagból készült. A kazettás mennyezeten egy 9 m átmérőjű kerek nyíláson át árad be a világosság, mely - megtörve a fehér mozaikos márványpadlózaton - kellemes, megnyugtató fényhatást kelt. A Pantheon belseje grandiózus látvány, s mert a kupola vázának a bordái a henger alakú fal fülke nélküli boltíveire támaszkodnak, az egész épület, monumentalitása ellenére, meghökkentően könnyednek tűnik.