A piazza Colonna és környéke

Továbbra is a via del Corsón haladva, a via dei Burro-n elérhető a piazza di Pietra, ahol Hadrianus temploma oszlopai láthatók.
A Colonna-teret Marcus Aurelius impozáns oszlopa uralja. A Traianus oszlopához hasonló alkotás 180. és 196. Között épült.

A Colonna teret a Palazzo della Galleria, a Palazzo Ferraioli, a Chiesa di S. Bartolomeo dei Bergamaschi határolja, közepén pedig Della Porta XVI. században emelt kútja áll.
Ez után a Montecitorio-téren álló II. Psammethicus obeliszkje érdemel figyelmet. A tér egyik oldalán van a Palazzo di Montecitorio, melyet 1650-ben a két Bernini kezdett építeni, majd Fontana folytatta a munkát. A Palazzo di Montecitorio  jelenleg a Képviselőház.

A piazza Colonna magasságában a Palazzo Chigi homlokzata tűnik fel. A XV. században épült palota ma a Miniszterelnöki hivatal.
Fent, a via del Tritonen található a X. századból való S. Mria in Via-templom, melynek homlokzatát Rainaldi alkotta a XVI. században.
Erre van az 1870-ben felavatott híres Caffé Aragno, mely a maga idején az értelmiségi és politikai elit találkozóhelye volt.

A S. Lorenzo in Luciana tér az itt álló hasonló nevű templomról kapta a nevét. A trecentoban épült S. Lorenzo in Luciana-templomot a quattrocentoban újjáépítették, majd a XVII. században felújították, szép harangtoronnyal és árkádsorral toldva meg.
Még mindig a Corsón haladva érünk el a XVI. században épült Rispoli-palotáig, majd feltűnik a SS. Ambrogio e Carlo al Corso-templom. Az 1612. és 1672. között emelt templom építését Onorio Longhi kezdte, majd fia, Martino fejezte be. Nagyszerű kupolája P. da Cortona műve.