A Porta Piától Róma híres villasoráig

A Barberini-térről elindulva az azonos nevű utcán két XVII. században épült templomot láthatunk, a San Bernardo- és a Santa Susana-templomot. Tovább haladva a via Settembrén, jobbra, a via Goitón található a híres Castro Pretoria, az egykori császári testőrök laktanyája, s mellette máris  a Porta Pia tárul elénk, a Róma bevételéről nevezetessé vált kapu. A Porta Piát, Michelangelo tervei alapján, Della Porta emelte.

Innen a via Nomentanán érdemes végighaladni, melynek mentén a gazdag történelmi villák sorakoznak, közülük a leghíresebb a Paganini-, a Mirafiori-, a Torlonia-villa a maga két iker-obeliszkjével, vagy az Agnese-villa.

Innen érhető el a Chiesa di Sant'Agnese fuori le Mura, azaz a Városfalon kívüli Szt. Ágnes-templom, melyet a Szt. Ágnes hamvait őrző katakombára emeltek, 342-ben.
Erre áll a jellegzetesen kerek őskeresztény építmény, a Chiesa di Santa Constanza. A templom belsejét szép IV. századi mozaikok díszítik.

Visszatérve a Porta Piához, az innen kiinduló Corso Italián a Fiume-térig érhetünk, a via Salaria kiindulópontjáig. Ezen a főúton áll a Chigi pápa által építtetett Villa Cigi, a Savoiák egykori tulajdona, a Villa Ada, s végül a Villa Albani, mely valamikor értékes antik műkincsgyűjteménnyel dicsekedhetett. A kincseket és a villát Torlonia bankár vette meg.
A Villa Albani épületegyüttesének két legszebb része a Casino és a Caffehaus,
mely a óriásfenyőkkel, pineákkal és cédrusokkal teli parkban áll. Itt olyan kiváló festők remekei láthatók mint Perugino, Tintoretto, Guercino s még sokan mások.
Ugyancsak a via Salaria vezet Priscilla katakombáihoz, melyek Róma legjelentősebb katakombáiként vannak számon tartva.