Santa Maria in Trastevere-bazilika

Trastevere kerületben a via Anicia vezet a piazza di S. Francisco d'Assisi-ig, ahonnan a via S. Francesco a Ripén érhető el a Santa Maria in Trastevere-bazilika.
A Santa Maria in Trastevere-bazilika egyike az első felszentelt templomoknak Rómában. A templom 341-352 között épült, majd a XII. században átépítették s bár a következő századokban is még alakítottak rajta, eredeti formáját nem változtatták meg jelentősebben.

A Santa Maria in Trastevere-bazilika harangtornya román stílusban épült. Mozaikdíszes homlokzata a XII. századból származik, mely elé C. Fontana  ión oszlopokból emelt oszlopcsarnokot, a XVIII. században. A templombelső háromhajós és P. Cavallini freskói díszítik.

A Santa Maria della Scala templomra a S. Egidio-tér után találhatunk rá. A XVI. században, F. da Volterra rajzai alapján épült templom belsejében, a főoltár fölött látható Rainaldi csodálatos baldachinja.

A templomok után, a világi művészet kedvelői bizonyára elmennek a via Corsinire is, hogy megnézzék a XV. századból való Palazzo Corsinit, melyet F. Fuga 1732-1736 között átépített és ma a Galleria Nazuinale d'Arte Antica gazdag gyűjteményének ad helyet, mely a XVII. és XVIII. sz. művészeinek alkotásait őrzi mint pl. Rubens: Szent Sebestyén,  van Dyck: Pihenő Egyiptomban, Canaletto: Velencei tájláp, Caravaggio: Keresztelő Szt. János festménye.
A Palazzo Corsini ad helyet a legrégibb akadémiának, az Accademia Nazionale dei Linceinek, melyet  F. Cesi alapított az 1600-as években.
Szemben ezzel áll a XVI. században épült Villa della Farnesina, melyben Raffaello híres képe, a Psziché meséje és a galéria boltíves mennyezetét díszítő freskója, a Galathea csodálható meg. A Villa della Farnesina belső dekorációin Sodoma és Peruzzi is dolgozott.
A Villa della Farnesinaban van a Gabinetto Cabinetto Nazionale delle Stampe is. A jelentős grafikai gyűjtemény legrégebbi darabjai a XV. századból származnak.
Aki erre jár nem kerülheti el a XVI. században épült Palazzo Salviatit, s főleg a XV. századi Sant Onofrio-templomot, ahol Domenichino és Peruzzi freskóin kívül a nagy eposzköltő, Torquato Tasso síremléke látható. Ugyanitt rendezték be a kis múzeumot is Tasso kézirataiból és használati tárgyaiból.
A történelem iránt érdeklődők is érdekességre találnak, ha az utca végén álló Porta di Santo Spirito, azaz a Szentlélek-kaput felkeresik. Ez már a Gianicolo domb, ahonnan szép kilátás nyílik s olyan történelmi emlékek láthatók, mint pl. Garibaldi szobra, E. Gallori munkája.
A Gianicolo dombon terül el Róma egyik csodaszép díszkertje, a Villa Doria Pamphili. A park közepén álló Casinot Algardi dekorálta.
A Villa Doria Pmaphili közelében két templom található. Egyik a Chiesa di San Pancrazio, mely a hasonló nevű katakombára épült, ahová a templom belsejéből lehet lejutni. A másik a Chiesa dell'Acqua Paola, a Maderna által alkotott Acqua Paola-kúttal.
A San Pietro in Montorio-templom az ugyancsak hasonló nevű téren áll, mely arról nevezetes, hogy a legenda szerint, Szent Pétert itt feszítették keresztre. Az évszázadok során ezt a templomot is többször átalakították; a Raimondi-kápolnát Bernini tervezte. A templomban látható Pomarancio: Leveles Madonna c. műve.
A kolostor udvarán Bramante kismérető körtemploma, a Tempieto látható, melyet 1499. és 1502. között építtetett a spanyol Ferdinánd király. Később restaurálták. A Tempieto freskói a Bernini iskolához tartozó mesterek munkáját dicsérik.
A hosszú városnéző kirándulás után a Garibaldi, majd a Fabrizzi úton át, érdemes felkeresni még az évszázados fák és szép szökőkutakkal díszített parkban álló Villa Sciarrat. A villát egy ismeretlen nemesi család építtette, a XV. században. A villa közelébe, a Parrasius-erdőbe jártak el egykor beszélgetésre a Árkádia Akadémia, a neves irodalmi társaság tagjai.