Tivoli - a Villa d'Este és Liszt Ferenc

Tivoli, a műemlékekben gazdag kisváros mintegy 30 kilométernyi távolságra van Rómától. Leghíresebb látványossága a Villa d'Este mely a villát építtető Este-családról lett elnevezve. A villa kertjében kétszáznál is több szökőkút van, mely egyedülálló látványosságot jelent.

A Villa d'Este szökőkútjait P. Ligorio alkotta, 1550-ben.
A kertnek két fő centruma van, a Halastavak környéke és a Neptunus-kút, melybe a lejtős út kecsesebbnél kecsesebb szökőkútjainak a vize torkollik.

Aligha van művészetkedvelő aki legalább képről ne látta volna a Villa d'Este leghíresebb szökőkútjait, mint pl. a Fontana del Dragone márványkút, Proserpina kútja, az Organo, azaz Orgona-kút, a Tivoli meg az un. Százlyukú kút avagy a Bicchierona, vagyis Serleg-kút, melynek megépítésében Bernininek is része volt. A kert alján csodálatos mesterséges barlangok dicsérik az alkotók fantáziáját.

A magyar vonatkozásban érdekes megjegyezni, hogy  a Villa d'Este egy ideig egy Habsburg tulajdonában volt, aki meghívta Liszt Ferencet. A kiváló muzsikus két híres zongoradarabban  állított emléket látogatásának: Villa d'Este Szökőkútjai és Villa d'Este ciprusai. Korunkban a villa bejáratánál, baloldalt látható a magyar Liszt Ferenc Társaság emléktáblája.