Gondola-utak

A Bacino San Marco Velence egyik legszebb és legismertebb városképe. A Canalazzo és a Giudecca-csatorna találkozása Velence főbejárata, tengeri dísztere. A Szent Márk-tér mólója előtt végighúzódó 500-600 m széles tengeröböl, a Bacino, a szemben fekvő San Giorgio-szigetig, illetve a Santra Maria della Salute templom tőszomszédságában álló Vámház, a Punta della Dogana-ig terjed.

A San Giorgio-sziget, a Vámház és a Santa Maria della Salute templom a három gyöngyszem, mely Velence bejáratát megkoronázza. A hely varázsát az is fokozza, hogy a lagúna élénk zölden fodrozódó vizében mindenünnen visszatükröződnek a szebbnél szebb építészeti remekek: északon a Dózse-palota sokoszlopos márványtömbje, mellette a komor börtönépület s a kettőt összekötő Sóhajok hídja. A Piazzetta két díszoszlopa közt a Szent Márk-templom keleties oldalfala és fantasztikus kupola-együttese meg a kéklő-aranyló óratornya szinte besiklik a képbe.  A Libreria fehér márványcsarnoka mögül Velence őre és ősi fárosza, a Campanille rőt tornya. Nyugatról, a Salute-templom kettős kupolája nyitja a Canalazzo palotasorát.

A Santa Maria della Salute templomtól az Accademiáig, túloldalt pedig a Zattere rakpartig terül el Velence egyik legfestőibb része. Aki erre jár, rábukkan a Campo San Gregorio-templom homlokzata által határolt kútkávás terecskére, a köves útra vezető szűk utcácskákra, a festői csatornákra s a mindenfelé csevegő és nézelődő, kíváncsi turisták tömegére, akik az errefelé jobbára már csak egyszintes kis házak közt terjengő halszagot is sajátos illatként fogadják, mely elcsábítja őket egész a halárusig vezető szűk kis utcácskáig.
A másik, a Giudecca-csatorna is panoramikusan tárja elénk a régi lakóházaktól övezett rakpartját, Palladio két szép templomával. Délre a nagy lagúna zöldes vízfelületén a San Giorgio-sziget mintha úszni látszana a zöldkupolás márványtemplomával és festői épületcsoportjával. S mindez a páratlan látvány szinte már három és fél évszázada ugyanígy fogadja a Velencébe látogatót.

Aki a Canal Granden tesz kirándulást, itt ajánlott, hogy elkezdje, ahonnan a gondolás egész a vasutállomásig, illetve a Piazzale Romáig elviszi. A helyiek szívesen biztatják arra a látogatókat, hogy egy ilyen utazást napnyugta táján tegyük meg, mikor a nyári hónapokban feledhetetlen élményt nyújt a színhatás.