Velence - gyalogos turistaútvonalak

Hogy Velencét megismerjük, jobb ha előre tervet készítünk bejárására.

A főbb gyalogos utak: a Szt. Márk-teret a Rialto-híddal összekötő Merceria, mely leginkább a pesti Váci-utcához hasonlítható. Bár ez nem egyenes, háromszor is oldalt letérve érhetők el a következő szakaszai, a hangulata épp úgy velencei, mint ahogy a Váci-utca hamisítatlanul budapesti.

A Rialtótól az állomás felé két útvonal választható:  egyik a Via Nuova, amely a Canal Grande  hajlatának a keleti, majd északi oldalait követve ér a Cannaregio-csatornáig, s onnan az állomás felé. A másik bonyolultabb, de festőibb útvonal, amely a Rialto hídon át vezet a tarka piacon keresztül, majd zegzugosan halad a Canalazzó állomással szembeni oldalára. Ez annyira forgalmas, hogy egyszerűen csak követni kell a járókelők áradatát - nem lehet eltévedni. Innen  modern márványhíd vezet át a S. Lucia vasútállomáshoz, a parkoló pedig a Piazzale Roma környékén, az innenső oldalon továbbhaladva érhető el.
Igen látogatott turistaútvonal a Rialto piacától induló ruga, amely a San Polo téren át a Frari környékére visz.

Forgalmas zarándokút a Szent Márk-térről a Canal Grandeval párhuzamos, a Campo Morosinire tartó Calle Larga, és a térről az Accadéniához vezető fahíd.
A tenger partján halad a korzó, a Riva degli Schiavoni. Innen indulnak a helyi hajójáratok Velence körül a Lidóra és a többi szigetre, Chioggiáig.

Az Arsenal negyedben, a Castello keleti részébe és a San Marco-templom és az érseki palota mögötti Calle Canonicán hömpölyög a fő forgalom. Hidjain turisták tolongnak, akik nem tudnak betelni a Canaletto látványával:  a Dózse-palota ezen frontjának nagy kiterjedésű márványfala, a Sóhajok hídja, s a díszes paloták ellentéte: a börtön komor, súlyos kváderkövekből emelt épülete, melynek sötét, korompatinás falára csak az eső mosott szürkésfehéren világító csíkokat. Észak felé pedig az ódon házak és modern reklámok, alattuk a mindennapok zajló élete.

Az északi lagúnák, a temető-sziget, Murano, Burano, Torcello felé induló olcsó hajójáratoknak Fondamenta Nouva rakpartja a kikötőhelye.