Kis-Velence

A Kis-Velence néven ismert kerület kevésbé ismert, pedig nincs miért irigykednie nagyobb testvérére. Velence ezen része csupa eredeti térhasznosítási megoldásról vall, mint pl. a köves úttal fedett híd vagy a csatorna mellett húzódó szűk utcácska. A Palazzo Contarini dal Bobolonál meg az erkélyeket összekötő márványcsíkok, melyek egész Velencében általános díszítőelemnek számítanak. 

A Rio di San Dormosara néző Palazzo Querini-Stampalia csak a templom déli oldalán csoportosuló házak közti kis  tereken át érhető el. A XVI. századból való szerény reneszánsz épületet 1807-50 között a pátriárka lakta, majd a palota tulajdonosa, Giovanni Querini a városnak ajándékozta, 60 000 kötetes könyvtárával és műgyűjteményével együtt.

A Pinaoteca Querini-Stampalia, azaz a képtár olyan jelentős értékű festményeket őriz mint Giovanni Bellini: Mária bemutatása a templomban c. művészettörténeti érdekességnek számító képe, Vincenzo Catena: Judit c. alkotása, mely olyan szűzi szépségű, hogy korunkig Giorgione művének tartották a szakértők és a XI-XIII. századi szobákban őrzött Pietro Longhi képeinek legteljesebb gyűjteménye, köztük a Velencei vadkacsavadászat a lagúbán c.

A magyar turisták itt keressék a Sagredo hölgyei c. alkotást, akik a mi Szt. Gellértünk családjához tartoztak.