A SS. Giovanni e Paolo - Zanipolo

A SS. Giovanni e Paolo Velence észak-keleti részén található. A nagy, komor épület melyet a velenceiek Zanipolonak neveznek, a dominikánus rend központja. A templom a Frari testvérpárja, Velence másik Pantheonja. A templom névadó szentjei a 360 körül élt János és Pál, ifjú római patríciusok, akiket Julianus Apostata császár lefejeztetett. Amikor a ferencesek letelepedtek Velencében, 1260 körül a prédikáló domonkos-rendiek is megnyerték a Signoria támogatását, templomuk felépítéséhez.

Az egykori kisebb méretű templomot rövidesen bővíteni kellett. 1340-70 között a genovai háború és a pestis ugyan késleltette az építkezést, 1395-re mégis elkészült a főhajó, majd 1430-ra a szentélysor is, mely egykor templomból, rendházakból, kertekből valamint nagyteremből és imateremből állt.

A SS. Giovanni e Paolo-templomban jelenleg is a dominikánusok látják el az egyházi teendőket, de a rendházak, a kertek és a különféle termek, valamint a hajdani Antica Scuola di San Marco rész átkerült a városi kórházhoz.

A XIII. sz. óta, amikor Jacopo Tiepolo dózse beépíthető területet adományozott a térségben a szerzetesrendnek, a SS. Giovanni e Paolo jelentősége és tekintélye folyamatosan erősödött. A templom hamarosan a dózsék temetkezési helyévé vált, így síremlékekkel, értékes műalkotásokkal gazdagodott, épp úgy mint a többi itáliai nagyváros hasonló helyei. A SS. Giovanni e Paolo is hamarosan a Freri-templom riválisává lett.

Már a templom előtti tér is a hely kivételes szépségéről vall. Bartolomeo Colleoni egyszerű talapzatra állított lovas-szobra a zsoldosvezér bátorságát és erejét tükrözi, a Scuola di San Marco homlokzata pedig szobraival és márványborításával tanúskodik a kor kifinomult ízléséről.

Homlokzatának alsó része, a padovai Santóra emlékeztető csúcsíves álárkádokkal, a XIII. századbeli kisebb templom maradványa. Jobb első ívébe helyezve látható a bizánci kőszarkofág, a templomalapító Jacopo Tiepolo dózse (1229-49) és fia, az 1275-ben elhunyt Lorenzo közös sírja.
A SS. Giovanni e Paolo-templom belseje a Freri-templom mozgalmasságát idézi, de hála déli fekvésű apszisának, annál sokkal világosabb.
A SS. Giovanni e Paolo-templomot díszítő műalkotások közül a legismertebb G. Bellini többtáblás oltárképe, G. B. Piazzetta festménye, P. Veronese több festménye, valamint a falak mentén sorakozó számos síremlék.