Firenze

Firenze, Citta dei fiori, ahogy a helyiek nevezték el, azaz Virágok Városa, a legenda szerint egy liliomos mezőn épült. Erre a vörös liliom, a város szimbóluma  is emlékeztet, melyet ott láthatunk a cégéreken, a zászlókon. Korunkban pedig Gigli, azaz Liliom a modern bevásárló központ neve is, mely Firenze északi részén, Prató felé kapott helyet.

Ha Michelangelo bronzba öntött Dávid-szobra előtt, a Piazzale Michelangeloról lenézünk a városra s elénk tárul a Dóm mindent uraló kupolája, a Palazzo Vecchio, a Badia vagy a Santa Maria Novella tornya meg a Campanile, majd a Ponte Vecchion át, végigjárjuk Firenze központját.

Firenze

A nagyszerű épületek homlokzatán vagy belsejében látható szobrok, festmények koruk legnagyobb művészeinek az alkotásai, meggyőződhetünk arról, hogy  Toszkána kiváló borokat termő lankái és olajfaligetekkel borított dombjai közt elterülő Firenze, ahol már a középkor derekától a leghatékonyabban érvényesült az európai szellem s építkezésében is a világ legegységesebb városképét nyújtja, valóban megérdemli a La Bella jelzőt, ahogy az olaszok századok óta nevezik.

Firenzében készítette el Galilei a távcsövet, melyen elsőként pillantotta meg a Jupiter holdjait valamint a Saturnus gyűrűjét. Firenzében éltek a Mediciek, a híres bankár-család, akik három  évszázadon át kormányozták Firenze városállamát, s két pápát is adtak az Katolikus Egyháznak. Ugyancsak Firenzében született Amerigo Vespucci, a híres utazó, akiről Amerika a nevét nyerte.

Firenze az európai művelődés és művészet egyik legjelentősebb bölcsője, mely műemlékekben, képzőművészeti alkotásokban is a világ egyik leggazdagabb városa. Építészete, szobrászata és festészete különösen a XIV-XVI. században virágzott. Ebben a korszakban, remek építészeti megvalósításainak köszönhetően, Firenze hasonló szerepet játszott az európai képzőművészetben, mint vagy kétezer évvel előtte, Athén.

Firenze egykor Európa egyik legjelentősebb városállama volt. Kereskedelmi és ipari csomópont, ugyanakkor kiemelkedően fontos kulturális központ. Fizenze szellemét olyan irodalmi nagyságok tették világhírűvé mint Dante, Petrarca, Boccaccio, Machiavelli, művészetét olyan kiváló alkotók tették halhatatlanná mint Giotto, Donatello, a Robbiák, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Botticelli, Benvenuto Cellini, az olasz reneszánsz legnagyobb képzőművészei.