Padovai Botanikuskert

A Padovai botanikuskert az első ilyen jellegű létesítmény a világon. Padova botanikuskertje a Velencei szenátus dekrétumának köszönheti létezését. Eredetileg az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó, orvosi füvek, azaz a gyógynövények termesztésére létesítették. A botanikuskertben összegyűjtött növényeket tulajdonképpen szemléltető eszköznek szánták.

De a Padovai Botanikuskert, a Hortus Simplicum építészeti és esztétikai szempontból is fontos, mely máig megőrizte eredeti reneszánsz formáját.

Érdekességként tartják számon az 1585-bem ültetett pálmát, amit Goethe pálmájaként is ismernek, amióta a nagy német költő 1786-ban itt járt és Itáliai Utazások c. munkájában méltányolta. A növényritkaságot hatalmas, nyolcszög alapú üvegház védi. De itt látható egy hatalmas Ginko biloba meg egy gyönyörű Magnolia grandiflora is.

A ritka és szép növényeken kívül a melegházak területén van könyvtár és múzeum, mely számos értékes ritkaságot őriz. Az itt található anyag jelentős dokumentum Olaszország történelme szempontjából is.