Piazza Antenore és Piazza del Santo környéke

Padova ismeretéhez feltétlenül hozzá tartozik mind a története, mind Anténór legendája is. A helyiek a róla elnevezett térrel, a Piazza Antenoreval emlékeznek erre. Itt van Anténór sírja is, melytől a Via del Santon haladva elérjük a Dottori palotát majd a Piazza del Santot. Erre látható a Gattamelata emlékmű is.

A körzet és egyben Padova egyik leghíresebb és legszebb temploma a Szent Antal bazilika, mely Szent Antal sírját is magába foglalja, a Szent kőkoporsójával. A templom építéstörténetét, a benne rejlő festményeket, szobrokat és kincseket könyvtárnyi kötet ismerteti, de személyesen is látni, életre szóló élmény. Kit ne érdekelne a híres Szent Antal szobor, karján a Kisdeddel, mely a bazilika egyik legközismertebb művészi alkotása vagy a nagy oltárt díszítő híres Donatello szobrok?

A Piazza del Santo szemközti oldalán áll a S. Giorgio imaház és a Szt. Antal Iskola, mely eredetileg a rendház székhelye volt, a kettő közt a Giovanni Glolria építész által, 1736-ban emelt kis épület, melyen át a Szt. Antal Iskola felső termébe érhetünk. A templomteret körülvevő kőkerítésen túl található a Városi Könyvtár, mely ideiglenesen múzeum is volt.

A bazilikából a keleti kapun jutunk át a rendházba. A Capitolio vagy más néven az itt élő hatalmas magnóliáról elnevezett Magnólia Kolostorudvarra, mely a rendház legrégebbi része.

A Szent Antal bazilika melletti Szent Antal iskola közvetlen közelében található a román stílusban épült Szent György, azaz S. Giorgio imaház, sok értékes freskóval és féldomborművel.