Augustus diadalívétől, Titus diadalívéig

Visszatérve Augustus diadalívéhez, láthatók a Regia maradványai, a mindenkori főpap, a Pontifex Maximus lakóhelye. Itt őrizték a római közélet legfontosabb tényeit felsoroló évkönyveket. A mű feltehetően Numa Pompilus tervei alapján készült.

Casa VestaliA Regia előtt áll a kerek alaprajzáról jól felismerhető Vesta-templom, ahol a Róma életét szimbolizáló szent tűz égett, melyet a Vesta-szűzek, Vesta istennő - a görög mitológiából átvett Hesztia, Kronosz és Rheia leánya, a házi tűzhely istennője - papnői őriztek, nehogy kialudjon, mert az rossz előjel lett volna Róma sorsára nézve. A közelben láthatók a Casa delle Vestali romjai, a Vesta-szűzek egykori lakhelye.

A Regiával szemben Antonius és Faustina temploma állt, melyet Antonius Pius császár 141-ben emeltetett a felesége tiszteletére. A jó emlékű császár halála után az ő nevét is felvésték a templom falára. A XI. században ezt a templomot alakították át ókeresztény templommá, ekkor a S. Lorenzo in Miranda nevet kapta. A templomtól jobbra, ősi temetkezési helyet tártak fel, melyet a szakértők a vaskorszak elejére datálnak.

Itt következik a kerek alaprajzú Dicső Romolus temploma, amelyet Maxentius császár fiának szenteltek.

A Sacra Via végén áll az egynyílású Titus diadalíve, melyet Domitianus emeltetett Vespasianus és annak fia, Titus tiszteletére, a zsidók feletti győzelem és Jeruzsálem lerombolása emlékére.