Castel Gandolfo

Róma közelében, az Albano-tó, latinul Lacus Albus partján épült Castel Gandolfo
a sajátos hangulatú városka, mely kellemes üdülőhely is. Leginkább arról nevezetes, hogy itt van a római-katolikus egyházfő, a pápa nyári rezidenciája.
A városka legszebb ékessége a főtéren, a piazza della Libertan álló Bernini-szökőkút. Mögötte áll a Palazzo Papale, a Pápai Palota, mely Maderno műve. A palotát VIII. Orbán pápasága idején, a XVII. században építették, az egykori Castello dei Savelli helyébe, idővel átalakították. Homlokzatát elegáns loggia, az "Áldásosztó" loggia díszíti, ahonnan a pápa megáldja a híveket. A homlokzat fölött egy óra áll. A címer VII. Sándor pápa címere.

A palota belsejét IX. Pius pápa idején alakították át jelentősebben, amikor gazdagon feldíszítették stukkókkal és freskókkal. A palotához tartozik Európa egyik legjelentősebb obszervatóriuma, a Specola Vaticana.

De aki nem jut el addig, hogy a csillagok járását a Specola Vaticanaból tanulmányozhassa, s csak a Palazzo Papale közelében kiképzett kellemes kilátóról élvezheti a tóra nyíló csodaszép panorámát, az is páratlanul szép élménnyel gazdagodik.

A piazza della Libereta másik oldalán áll a San Tommaso da Villanova-templom. A kupolás templom Bernini alkotása. A templom belsejét díszítő festmények közül a leghíresebbek Maratta: Mennybemenetel és Pietro di Cortona: Villanovai Szt. Tamás. A kupolastukkókat A. Raggi készítette.