Circus Maximus és Aventino nevezetességei

A Circus Maximus irányába haladva, a Circus Maximusről elnevezett utcán jutunk fel az Aventinóra, Róma másik nevezetes dombjára. A gazdag növényzettel borított területen sorra csinos villák bukkannak elő a lombok közül, de itt, az Aventino-dombon találhatók az ókori időkből fennmaradt épületmaradványok is, mint a köztársaság idején épült városfal részlete vagy az Augustus császár korából fennmaradt néhány épületmaradvány.

A domb nevezetességei közül először a Romulus és Remus téren álló, 1949-ből való Giuseppe Mazzini emlékmű tűnik a turista elé, majd az Illiria téren a S. Sabina templom. Bár az V. században épült S. Sabina templomot időközben többször is átalakították, ez az építmény őrizte meg leginkább az őskeresztény bazilikák jellegzetes vonásait. A főbejárat fölött megmaradt az egykori mozaikdísz. A templom belsejét 12-12 ókori korinthoszi oszlop tagolja három hajóra.

A Circus Maximus utcán tovább haladva a X: században épült SS. Bonifacio e Alessio templomhoz érünk, melyet a XIII. században De Marchis restaurált.
A Máltai Lovagok terén áll a Villa del Priorato di Malta, azaz a máltai perjelesi palota, valamint a S. Maria del Priorato templom.

A S. Anselmo térről végighaladva a S. Anselmo utcán, az Albania-térig visz az út. A közelben áll a S. Saba-templom. Könnyen felismerhető román stílusú homlokzatáról.

Innen a közeli Porta S. Paolo, az ókori Ostiai kapuhoz, onnan pedig a S. Paolo Fuori le Mura-bazilikáig juthatunk. A bazilikától jobbra áll Cestius Epulo piramis formájú síremléke, a Piramide di Caio Cestio, majd az Aurelianus császár által építtetett bástyaövezettel párhuzamosan a Cimitero Protestante, vagyis a protestáns temető húzódik végig ahol olyan hírességek nyugszanak mint Shelley, a nagy angol költő és Goethe fia. Némileg távolabb, ugyanezen az úton látható az un. Sepolcro Ostiense, egy nekropolisz s végül  a S. Paolo Fuori le Mura-bazilika.