EUR - Róma modern városnegyede

Az Esposizione Universale di Roma - E.U.R. - a Római Világkiállítás negyede volt, mely a II. világháború miatt feledésbe merült. Csak 1950-ben nyerte el jelenlegi funkcióját, majd a Rómában megrendezett Olimpiai Játékok alkalmából, kiegészítették.

Ma az E.U.R. Róma modern városnegyede. A 420 hektáron elterülő városnegyedet a Laurentia, az Oceano Atlantico, az Oceano Pacifico, az Ostiense és a Tre Fontane utak határolják.

Abbazia delle Tre FontaneA Via Laurentián folytatva a Római körutat, az Abbazia delle Tre Fontane lehet az első állomás. Az épületegyüttes három részből áll: a SS. Vincenzo e Anastasio, a S. Maria Scala Coeli és a S. Paolo alle Tre Fontane, mely azon a helyen áll, ahol a szóhagyomány szerint Szent Pált lefejezték. A szerzetesek házával szemben levő szentély a zarándokok úticélja.

Palazzo dello SportAz E.U.R. legismertebb építményei a Palazzo dello Sport, a Sportpalota, mely 16 ezer néző befogadására alkalmas, a Primati Sportivi úton levő Velodromo, vagyis a kerékpárverseny-pálya, valamint a SS. Pietro e Paolo-templom, a Palazzo della Civilta del Lavoro és a Palazzo dei Congressi.

A központi téren van néhány érdekes múzeum, mint például a Museo Nazionale delle Arti e Tradizioni Popolari és a Museo Preistorico e Etnografico Luigi Pigorini. Az első, a néprajzi múzeum érdekessége a népi-ékszer gyűjtemény és az olasz népi szokásokról tanúskodó népművészeti anyag, a XX. sz. első feléből; a második pedig két részlegből áll: az Etnografica, mely három teremben mutatja be a különféle civilizációkból származó rituális tárgyakat és régészeti leleteket, és a Preistorica, mely az őstörténeti anyagot ismerteti.

A Museo della Civilta Romana, azaz A Római Civilizáció Múzeuma az Angelli-téren található. Itt őrzik Róma történetének a dokumentumait, a kezdetektől a VI. századig.