Iulius Caesar templomától, a Fórum legrégibb keresztény épületéig

A Sacra Vián tovább haladva, a Fórum piacáig érhet a látogató. Itt látható a Julius Caesar-templom maradványa. A templomot arra a helyre emelték, ahol elhamvasztották a császár holttestét és ahol Antonius felolvasta a császár végrendeletét.

Castor PolluxAugustus diadalíve alapjainak a közelében a három korinthoszi barázdált oszlop látható. A gyönyörű alkotás Castor és Pollux templomához tartozott. A monda szerint a dioszkurok tiszteletére azért emeltek templomot, mert a Regillanus-tónál vívott csatában azok elősegítették az rómaiak győzelmét az elűzött Raequinius királyt támogató latinok ellen.

A három korinthoszi oszlop közvetlen közelében van a Lacus Juturnae, magyarul a Juturna nimfa forrása. A legenda szerint a dioszkurok, Castor és Pollux itt pihent meg és itatta meg a lovát, amikor a győzelem hírét megvitte a rómaiaknak. (A Dioszkuroszok, azaz Zeusz fiai, a Kasztor és Polüdeukész ikerpár, a görög mitológiából került a római hitvilágba Castor és Pollux, a dioszkurok néven. A görög mitológiában Kasztor halála után, a halhatalan Pullux kérésére, az ikerpárnak megengedték az istenek, hogy napjaikat felváltva, hol az alvilágban, hol az Olümposzon töltsék.)

Mögötte van az Oratorio dei Quaeanta Martiri, balján pedig a S. Maria Antiqua, a Fórum legrégibb keresztény épülete, melyet egy császárkori épületből alakítottak át keresztény templommá, a VI. században.