Marcellus színháza. Kutak, paloták, templomok

A Venezia-tér felől, a Viktor Emánuel-emlékmű jobb oldalán haladva a via del Teatro Marcellora érünk, onnan a Campitelli-térhez, ahol a S. Maria in Campitelli-templom található. A S. Maria in Campitelli-templomot Randali alkotta, a XVII. században. Érdekessége a XI. századból való zománc Mária kép, a Madonna a tornácon. A S. Maria in Campitelli-templomot a Madonna tiszteletére emelték, 1656-ban, hogy megszűnt a pestisjárvány.

Santa Caterina dei FunariA Santa Caterina dei Funari-templom a Funari utcában áll. A XII. században épült Santa Caterina dei Funari-templomot a XVI. században átépítették. Ekkor nyerte gyönyörű homlokzatát, mely G. Guidetti alkotása.
Ugyan ezen az utcán van még egy látnivaló, a Palazzo Mattei di Giove. A palotát Maderno építette, a XVI. végén. Az utca végéről nyílik a Mattei-tér, mely Della Porta csodálatos alkotásáról, a reneszánsz Fontana delle Tartarughe, azaz a Teknősbékák Kútjáról nevezetes, melyet a XVII. században Landini egy bronz szoborcsoporttal egészített ki.

Visszatérve a Teatro Marcello útra, hamarosan elérünk Marcellus Színházához. A színházát Augustus császár fejezette be i.e. az I. században, unokaöccse, Marcellus tiszteletére. A  színház két egymásra helyezett árkádsorából megmaradt valamennyi. A színház egy részét a Palazzo Orsini foglalja el.

Marcellus Színházával szemben három korinthoszi oszlop látható. Ennyi maradt meg az i.e 433 és 431 között épült Apollo Sosianus templomból. E mellett, a Monte Sabello-téren áll a S. Nicola in Carcere-templom. A S. Nicola in Carcere-templom három ókori templom romjaira épült. Belsejében megőriztek néhány oszlopmaradványt. A XI. században épült templomot többször is átalakították. A XVI. századból való homlokzata Della Porta munkája.

A Tiberis Monte Sabello térrel szembeni szakszán látható az Isola Tiberina, azaz a Tiberis-sziget, mely az ókorban a gyógyítás istene, Aszklépiosz szent területe volt, ahol templomot is emeltek tiszteletére. Napjainkban Tiberisz-szigeten az 1500-as években alapított Fatebenefratelli kórház és a XVII. században emelt S. Giovanni Calibita-templom, valamint a III. Otto császár kívánságára az egykori Aszklépiosz-szentély helyébe épült S. Bartolomeo-templom található.

A Fabeici-hídon át a Portico di Ottavia mellé jut az út, melyet Augustus császár építtetett felesége tiszteletére, i.e. 146-ban. Az emlékműből csupán néhány oszlop és egy boltív maradt meg. melyeket beépítettek a S. Angelo in Pescheria-templom előcsarnokába. A S. Angelo in Pescheria templom a közeli halpiacról kapta a nevét, mely körül az izraelita negyed, a Gettó terül el.