San Clemente-templom és a S. Giovanni Keresztelőkápolna

A piazza Veneziáról a via dei  Fori Imperiali felé jutunk a via San Giovanni in Lateranón álló San Clemente-templomig. Ez valójában két egymásra épült templom. A felső templom barokk homlokzata Fontana alkotása.

Az alsó templom a IV. században épült, de ezt a XII. században betemették, hogy föléje újat építhessenek. A felső templom háromhajós. Itt kapott helyet a scuola cantorum, vagyis az énekesek iskolája.  Az apszist a Kereszt diadala c. mozaikkal díszítették, a XII. században.

A Santa Caerina d'Alessandria-kápolna XVI. századi freskói Masolino da Panicule munkái. Az alsó templomba a sekrestyén át lehet bejutni, ahol más értékes freskók is láthatók.
A Quattro Santi Coronati-templom a hasonló nevű út elején áll. A Quattro Santi Coronati-templom a IV. században épült, de a legtöbb régi római templomhoz hasonlóan ezt is többször átépítették. Kriptájában szent ereklyéket őriznek.  Jelentős művészeti értéket jelent a padlózat márványmozaikja és az egész kolostor, mely az 1200-as években épült.

Egyiptomi obeliszkA San Giovanni in Laterano-tér közepén áll Róma 13 egyiptomi obeliszkje közül a legmagasabb, mely i.e. a XV. századból származik. Az egyiptomi obeliszk balján áll a Constantinus császár korából való Battisterio di San Giovanni, vagyis a Szt. János Keresztelőkápolna. A nyolcszög alapú keresztelőkápolna keresztelőmedencéje bazaltból való, még abból a korszakból, mikor merüléses módon keresztelték a híveket. A Szt. János Keresztelőkápolnát két oszlopsor veszi körül, valamint négy kápolna. Az V. és VII. sz. között épült kápolnákat csodaszép mozaikok díszítik.