Sancta Sanctorum, Porta Maggiore és környékük

A San Giovanni in Laterano-tér jobb oldalán, szemben a Keresztelőkápolnával, külön épületet emeletek a Szent Lépcsőnek - Scala Santa -, amit Pilátus palotájából hozattak Rómába. A hagyomány szerint ezen a lépcsőn vezették fel Krisztust Pilátus helytartó elé.

Az épületet az 1500-as években emelte D. Fontana, a S. Lorenzo pápai kápolna befogadására. Az épület ritka műemlékeket és becses ereklyéket őriz, ezért kiérdemelte a Sancta Sanctorum, a Szentek szentje elnevezést, vagyis, ez a legszentebb kincsek helye.

Itt, az oltár fölött látható Jézus Krisztus túlvilági képmása. Elnevezése onnan ered, hogy a legenda szerint a kép nem emberi kéz, hanem angyalok alkotása.
A San Giovanni in Laterano-térről a Carlo Felice úton át érhető el a S. Croce in Gerusalemme-templom. A Jeruzsálemi Szent Kereszt-templom nevét onnan nyerte, hogy itt őrzik annak a keresztnek az ereklyéit, amire Jézust felfeszítették.

A IV: században épült templomot napjainkra teljesen átalakították, előbb barokk, majd rokokó stílusban, a kor ízlésének megfelelően.

A közeli Porta Maggiore-téren áll a legnagyobb városkapu. A Porta Maggioret Claudius építtette 52-ben.

Ugyancsak időszámításunk első századában épülhetett a Porta Maggiore-bazilika, melyet 1917-ben fedeztek fel a föld alatt. Belsejében számos értékes freskó maradt meg. Innen érdemes elmenni Marcellino és Piero katakombáihoz is, melyek a Porta Maggiore mögé torkolló via Casilinán könnyen elérhetők.