Vatikán múzeumai - Musei Vaticani

A Vatikáni múzeum különböző részlegeinek a bejáratához a Scalone Elicoidalé nevű hatalmas csigalépcső vezet. Szemben található a képtár, a Pinacoteca, balra az antik gyűjtemények, a Musei di Antichita. A profán és a keresztény vonatkozású tárgyak - a Musei Gregoriano Profano és a Musei Pio Cristiano - külön gyűjteményt alkotnak.

Vatikán múzeumai

- A profán vonatkozású tárgyakat őrző Museo Gregoriano Profano anyaga, az ókori Rómából, időszámításunk I-III. századaiból származik. A gyűjtemény az egykori Lateráni Múzeumok anyagából állt össze, melyet XIII. János pápa kívánságára hoztak a Vatikánba.

- A Museo Pio Cristiano nevű múzeumot IX. Pius Pápa alapította a XIX. században. Itt a katakombák és régi templomok keresztény vonatkozású tárgyait őrzik, melyek az ásatások során kerültek napvilágra.

- A misszionáriusok által összegyűjtött néprajzi gyűjtemény a Museo Missionario Etnologico-ban kapott helyet. Az etnológiai múzeumot 1927-ben nyitották meg. Az Európán kívüli földrészekről származó gyűjtemény legtöbb darabja adományként került a múzeumba, de az 1925-ös Misszionárius Kiállítás anyagából is kerültek ide anyagok.

- Az ókori emlékeket őrző Museo di Antichita őrzi a világ leggazdagabb gyűjteményét a klasszikus művészetek korából. A reneszánsz idején megkezdett gyűjteményt azóta is pápák sora gazdagította és időnként átrendezte.

- Az óegyiptomi alkotások a Museo Gregoriano Egizióban láthatók, mely szarkofágok, szobrok, múmiák, temetkezési és különböző használati eszközük valóságos tárháza.

- A Museo Pio Clementino őrzi az ókori, főleg a görög-római szobrok gyűjteményét. Ezek közül leghíresebbek a IV. századból való bronzszobor, a Belvederi Apolló, az i.e. vagy az I. század elejéről fennmaradt márványszobor, a Laocoon, és a Praxitelész alkotta Hermész-szobor másolata.

- Az antik szobrok galériája a Museo Chiatamontiban folytatódik. Ez két részlegre oszlik, a kőtárra, azaz a Galleria Lapidariara és az új szárnyra, a Braccio Nuovora. Innen a hellenisztikus Nílus-szobor a legismertebb.

Visszatérve az előcsarnokba a Scala della Biga tűnik fel, mely a római kétfogatú kocsiról nyert elnevezést. Az i.e. I. századból származó alkotás restaurálás után nyerte vissza eredeti formáját. Itt látható Mürón Diszkoszvetőjének ókori másolata meg egy Bacchus szobor, valamint néhány gyermek-szarkofág.

- A gyertyatartók csarnoka, a Galleria dei Candelabri 6 részre oszlik, ahol a gyertyatartók mellett több szarkofág valamint értékes freskótöredékek is láthatók.

- A gyertyatartók múzeumából jut a látogató a Galleria degli Arazziba, ahol a Scoula Nouva, azaz az új iskola 10 kárpitja látható, amiket Raffaello-tanitványok rajzai alapján szőttek a mesterek.

- Az etruszk sírokból származó ásatási leleteket a Museo Gregoriano Etrusco termeiben őrzik. A 9 kiállitási teremben szarkofágok, bronztárgyak, halotti urnák láthatók, valamint görög és római vázák és ötvösmunkák.

- Ezek után következik a régi térképeket őrző csarnok, a Galleria delle Carte Geografiche. Itália, illetve az itáliai tartományok régi térképei a száz méternél is hosszabb folyosó falán vannak felsorakoztatva, de akit érdekel, nyugodtan végigböngészheti.

- A két teremből álló Galleria di San Pio V. középkori textíliák, illetve szőnyegek láthatók. Ez utóbbi, vagyis a második terem tulajdonképpen egy hosszú folyosó, melynek falait beborítják a szebbnél szebb szőnyegek.