A Sóhajok hídja

A Dózse-palotát a Sóhajok hídja köti össze a börtönökkel. A palota keleti végén, a Rio del Palazzo felett átívelő szép fehér mészkőből épült híd, a Ponte dei Sospiri, sajátos átmenet a baloldali fényes palota és a jobb oldalt látható durva kváderfalas, vastag rácsozatú ablakos komor börtönépület sötét tömbje között.

Itt, az 1597-ben, Antonio da Ponte által épített hídon vezették át egykor a rabokat az Avogaria, a Quarantia vagy a Tizek Tanácsa elé, kihallgatásra vagy ítéletre. Csapóajtós padlózatú hídjáról, amelyről az áldozat a csatornába zuhant volna - aminek mára természetesen már nyoma se -, rémmesék terjengtek.

Amikor vagy két évszázaddal ezelőtt Lord Byron, a nagy angol költő - akinek egyénisége, harcos költészete páratlanul nagy hatást gyakorolt a XIX. sz. gondolkodóira, -  Velencébe költözött és meglátta a két épületet összekötő, a csatorna felett magasan ívelő, körülzárt márványátjárót, Bridge of Sighs-nek nevezte el, s a világ azóta is a Sóhajok hidjaként ismeri.

Aligha akad Velencébe látogató turista, aki egy romantikus gondola-út során ne akarna átsiklani a Sóhajok hídja alatt, hisz az érdekes történelmi adalékon túl, a hozzá fűződő babonák és hiedelmek is vonzóak.