A Navona-tér környéke

A Navona-térről áttérve a Piazza di Tot Sanguinára, az 1400-as években épült Governo Vecchio-palotára találunk, majd Sangallo alkotására, a Banco di Santo Spirito palotára. A San Salvatore in Lauro-templom a hasonló nevű téren áll.

Visszatérve, a Sant'Appolinare-, majd a Sant'Agostino-templomhoz juthatunk. A San Agostino-templomot G. da Pietrasanta építette a XV. században, felhasználva a Colosseumból lebontott mészkőtömböket is. A széles, reneszánsz homlokzatú templom kupolája volt Róma első kupolája.

A templomban olyan kiváló műalkotásokat áthatunk mint Sansovino: Madonna, Raffaello: Ézsaiás, Caravaggio: A zarándokok Madonnája, Guernico: Szt. János és Szt. Pál remete c. alkotása. A via Zanarellin figyelmet érdemel a Palazzo Primoli, melyben a Museo Napoleonico kapott helyet. A gyűjtemény az egykor a Bonaparte-család tulajdonában levő tárgyakat mutatja be.

A közeli via dei Porthogesin áll a San'Antonio dei Porthogesi-temlom. Az 1400-as évek elején épült templomot a XVII. században M. Longhi átépítette. Nevezetessége Vanvitelli oltára.

A via della Scrofát keresztező via San Clementinon érdemes megnézni a Dezza bíboros által 1590-ben építtetett Palazzo Borgheset, melyet  később Ponzio átalakított. Homlokzatát tágas, ünnepélyes diszkapu ékesíti. Nagy élményt jelent a hatalmas udvar és a szép szökőkutakkal díszített kert bejárása.

Visszatérve a via di Ripettára, a XVI. században épült San Girolamo degli Illirici-templomra és az 1499-ben épült, Valadier homlokzatával díszített San Rocco-templomra találunk. Ettől nem messze van Augustus császár síremléke, a Mausoleo di Augusto.

Az i.e. 28-ban családi sírboltnak szánt épület a századok során igen megrongálódott, de 1936-ban felújításába kezdtek. Napjainkra Augustus mauzóleuma az eredeti formájában látható.

Innen a Lungoteverén, vagyis a Tiberis  partja mentén juthatunk el az Ara Pacis Augustae-hoz, az egyik legjelentősebb római emlékműhöz, melyet a béke istennője tiszteletére emeltek. Nem messze ettől van az Istituto delle Belle Arti, a Szépművészeti Intézet, melyet P.