Dóm Múzeum

A firenzei Dóm Múzeum (Museo dell'Opera del Duomo) a katedrális apszisa mögött kapott helyet. Az eredetileg a Dóm építőcsarnokában berendezett létesítmény, 1891 óta működött múzeumként. Napjainkban a Dóm Múzeum a templom építéstörténetét, a Harangtorony (Campanile) és a Keresztelőkápolna (Battisterio) hajdani homlokzati díszeit, az épületegyüttesből átmentett kiemelkedő értékeket mutatja be.

A bejárat fölött Bandini műve, I. Cosimo mellszobra látható. A múzeumban, elsőkként római kori faragások, a Dóm egykori homlokzatáról való szobrok és más építészeti elemek maradványai láthatók.

A Santa Maria del Fiore 1587-ben elkészült, eredeti homlokzatáról lekerült szobrok mellett figyelmet érdemel az a XVI. századi rajz, melyen a Dóm egykori homlokzata látható. Ezen a szobrok eredeti helyükön állnak és jól kivehetők a korabeli építészeti díszítések is. Michelangelo Pietája >>

A Dóm Múzeum földszinti részén találhatók a kiállítás legjelentősebb darabjai, köztük Az áldást osztó VIII. Bonifác, Szűzanya a Kisdeddel és A szülő Szűzanya szobra, Arnolfo di Cambio alkotása, valamint Szent Lukács szobra, Nanni di Banco híres műve. A szomszédos teremben találjuk a régi egyházi vonatkozású Kódexeket, miniatűrökkel díszített misekönyveket, valamint az arany és ezüst ereklyetartókat.

két énekeskarzat díszítése Dávid király zsoltárából ihletődött. A két azonos témát feldolgozó és azonos rendeltetésű márványból faragott remekmű, mely az első emeleti nagyteremben látható, Donatello és Luca della Robbia alkotásai. Eredetileg a Dómban, a két sekrestyeajtó fölött álltak, de egy fejedelmi esküvő alkalmával azokat túl kicsinek találták, és 1686-ban Ferdinando dei Medici áthelyeztette.


Luca della Robbia kóruskarzata 1431-38 között készült. A félpillérekkel tagolt négy domborművel díszített alkotáson az éneklő-muzsikáló angyalok és gyermekek a tisztaság és naiv báj megtestesítői. Az általában komor Donatello pedig, ezen az 1433-39 között elkészült összefüggő, a karzat teljes hosszán végigvonuló domborművén, melynek szigorú szerkesztésmódja az ókori klasszikusokat idézi, felszabadult vidámsággal mintázta meg az oszlop-párok közt táncoló-éneklő gyermekeket.

Szintén Donatello alkotásai az ugyanebben a teremben látható, egykor a harangtornyot díszítő szobrok: a Tökfejnek becézett Szt. Habakuk és Jeremiás próféta. És itt áll Nanni di Bartolo két szobra is: Ábrahám és Izsák alakja.

A szomszédos teremben helyezték el, eredeti sorrendjében, Giotto harangtornya kazettáit. Az alsó sávban láthatók Andrea Pisano domborművei. Leghíresebb közülük Ádám temetése, Éva temetése, valamint A Föld megművelése c. alkotások A felső sáv Pisano és Alberto Arnoldi iskolájából származó művek a Szentségeket ábrázolják.

A Keresztelőkápolna aranydíszes, zománcozott ezüst oltára a terem végében lett elhelyezve. A gótikus ötvösművészet remeke, melynek befejezésére már a reneszánsz idején került sor.