Brunelleschi kupolája

A firenzei dóm kupolája, mely Brunelleschi kupolájaként ismert, elkészültének még több időt kellett várnia Firenzének, mígnem Brunelleschi megnyerte a hatalmas szerkezet, a kupola megalkotására kiírt pályázatot. A dóm épületét 1434-ben adták át a városnak, de felszentelésére csak két évvel később került sor.

Brunelleschi kupolája

A lanterna munkálatai 1445-ben kezdődtek, de csak 1461-ben készült el, mikor a dóm tetejére felkerült az aranygömb. A lanterna, mely szintén Brunelleschi tervei alapján, kis templom formájára épült, 107 méterre emeli az épület magasságát.
Brunelleschi kupolája a firenzei dóm ékessége.

Megalkotására 1420-1434 között került sor. Érdekessége, hogy a művész rögzített mintaív nélkül építette meg a hatalmas, levegős kupola-szerkezetet, melyben halszálka-mintára, téglából rakott boltcikkelyeit láncok erősítik egymáshoz. A dobon nyugvó, közzel elválasztott kettős kupola csúcsíves. Átmérője 45 m, magassága 91.

Brunelleschi bármily díszítés nélkül képzelte el a kupola belsejét, de 1572 és 1579 között Vasari és Zuccari freskókkal dekorálta. A közelmúltban viszont felmerült a kérdés, hogy a kupolának szándékoznák visszaadni eredeti fehér színét.