Padovai körút: Gettó, Várkastély és Torlonga, a Csillagvizsgáló

A festőibb helyek iránt érdeklődők bizonyára Padova régi negyedeit keresik fel legelőbb. Az élénk hangulatú Piazza delle Erbetől nincs messze a csendes, nyugodt Gettó, az egykori elkülönített, négy kapun át megközelíthető zsidó negyed, mely máig megőrizte a régi Padova atmoszféráját. Innen, a via dei Soncin érünk a Papafava palotához, melyhez közel találjuk a San Luca templomot s ellenkező irányban a szép Piazza castellot, ahonnan elsétálhatunk a Santa Maria in Vanzo templomig s mellette láthatjuk a híres padovai papneveldét, melyet 1571-ben alapítottak.

Padova egyik legfestőibb pontja a Várkastély és a Torlonga. Áthaladva a vashídon, a Torlongával szemben elérjük a Delia teret, az eredetileg a lovasiskoláról Lovardának nevezett tér, később a Delia Katonai Akadémiáról lett elnevezve. Átkelve a Bacchiglionén egy kis hídon át érhető el a Torlonga, azaz a Csillagvizsgáló, mely már a X. században is létezett, de legmagasabb tornya három évszázaddal később épült hozzá.

Innen a Bacchiglionen átivelő hídon visszatérhetünk a Santo Tommaso Becket templomhoz, ahonnan ellenkező irányban jutunk el a Szt. János kapuhoz, azaz a Porta S. Giovannihoz, Padova egykori várfala bejáratához.

Innen visszafordulva hamarosan elérhető az ugyancsak Szt. Jánosról elnevezett, híd s ezen át, a Via del Vescovadon jutunk vissza a térség legjelentősebb épületéhez, a híres padovai dómhoz, mely az 1075-ben felszentelt katedrális 1547-ben átalakított épülete.

De még az eredeti is egy őskeresztény templom helyére került, melyet a hunok pusztítottak el 899-ben. A dómot a leghíresebb korabeli festők remekeit őrzi. 
A Keresztelő kápolna a maga eredeti struktúrájával pedig a román-lombard művészet kitűnő példája. Mellette áll a püspöki palota, de mielőtt visszaérve a Dóm-térre megpihennénk, a Tükrök háza és a régi Zálogház is figyelmet érdemel. Aztán szinte merőlegesen visszasétálhatunk a Via Romára.