A Várkastély és a Torlonga (Csillagvizsgáló)

A Várkastély Padova festői pontján, víz közelében s zöld övezetben fekszik. 1242-ben ezen a helyen kezdte építeni kastélyát III. Ezzelino da Romano, de az építkezést a Carraresiek fejezték be, az 1300-as években, amikor a Carraresi család kezébe került Padova teljes védelmi rendszere. Padova déli része mind védelmi, mind ellenőrzési szempontból kiváló stratégiai hely volt. Itt, ahol a Bacchiglione két ágra szakad, természetes védelmet nyújt, északi és keleti oldalán pedig védősáncokkal óvták a várkastélyt, ahova a Bacchiglione fő ágából vezették be a vizet. Ezt mára már befalazták.

Maga a várkastély klasszikus építmény: a központi udvart tornyok, épületek övezik, melyek védelmet nyújtanak a várkastély lakóinak.

Az 1880-ban épült vashídon áthaladva a Torlongával szemben elérjük a Piazza Delia, azaz a Delia teret, melyet eredetileg az 1608-tól itt működő Delia Katonai Akadémiáról neveztek el. Az Akadémia a Velencei Köztársaság bukásáig, 1797-ig működött. A múlt században neves lovasiskola működött itt, így arról, Lovardának nevezték el. Átjutva a Bacchiglionén, balra, a Vicolo Osservatorion, majd egy kis hídon át elérjük a Torlonga, azaz a Csillagvizsgáló vagy Specola épületét.

A Csillagvizsgáló már a X. században is létezett, de legmagasabb tornya három évszázaddal később épült hozzá. A XIII. században épült torony annak a milánói Egidio Zilionak a tervei alapján épült, aki a szóhagyomány szerint, élete utolsó napjait börtönben töltötte. De, hogy pontosan miért, arról nem szól a fáma.
A Torlonga épületét a velencei uralom idején lőporraktárként használták, majd 1776-ban a venetói szenátos a Padovai Ateneum Csillagvizsgálójává alakíttatta át.