Velence - Múzeumok

A Scoula Grande di San Rocco címe San Polo 3054 30125 Venezia.
A cinquocento iskola remekei, Tintoretto 56 képének együttese díszíti a falait. Tintoretto a velencei érett reneszánsz, kora manierizmus legnagyobb mestere. B. Veronese és  P. Bordone műhelyében tanult s bizonyára Tiziano mellett is dolgozott egy ideig. Kétségtelenül Tiziano és Michelagelo irányították művésszé válása útját.

A San Roco Sala dell' Albergó falait az 1565-67-ben festet sorozat képei díszítik,  mely lényegében Tintoretto életműve szintézisét fejezik ki. E sorozat főbb darabjai: Keresztrefeszítés, Krisztus Pilátus előtt, Kálvária.  1575-ben Tintoretto ismét a Scuola di San Roccoban dolgozott, ekkor alkotta az Érckígyó, Mannaszüret, Mózes vizet fakaszt a sziklából c. képeit, az oldalfalak és a mennyezetmező műveit. Itteni munkásságát 1588-ban fejezte be a lépcsőházat díszítő Vizittáció-jelenet megfestésével. Ezek mellett ugyancsak a Scuola di San Roccoban látható Krisztus c. alkotás, melyet Tiziano vagy Giorgione művének tulajdonítanak, valamint Tiziano Ecce Homoja.

A szomszédos San Rocco templomban ugyancsak számos Tintiretto alkotás látható.

I Musici Veneziani címe Scuola Grande di San Teodoro, Rialto - 30125 Venezia.
A gyönyörű XVI. századi palotában  a L'orchestra dei Musici Veneziani koncerteket és klasszikus operarészleteket ad elő, valamint Bach, Vivaldi, Händel és a XVIII. sz más nagy mestere műveit. A klasszikus velencei művészeti iskolából származó kiváló előadók pompás settecentói kosztümökben szerepelnek.