A Bocca della Verita és környéke

Marcellus Színházától, az azonos nevű utcán a Casa dei Crescenzi érdemel figyelmet, mely egy középkori torony maradványaiból épült. Innen juthatunk a Bocca della Verita, az Igazság Szája nevű térre, az egykori Forum boariumra.
Itt áll a S. Maria in Cosmedin-templom. A VI. században épült templomot néhány római kori épületmaradványra emelték, majd többször is átalakították. Román stílusban épült harangtornyát két- illetve három-osztásos ablakok díszítik.

Bocca della VeritaÉrdekessége az előcsarnokban levő nagy kerek kőmaszk, a híres Bocca della Verita, melyet minden turista felkeres és izgatottan mélyeszti kezét az oroszlánfejet ábrázoló kőkorong "szájába", hogy bebizonyítsa, legfőbb magának s a körülötte állóknak, hogy nem hazudós. A legenda szerint ugyanis a kőoroszlán megharapja a hazugok kezét.

Ebben a körzetben találhatók a Fortuna Virulis templom romjai. Az i.e. II. században épült templom az un. itáliai-görög stílus jegyeit viselte, mely a hellenisztikus kor és az etruszk világ ízlését tükrözte.

A közelben áll a Vesta-templom, mely a kör alakú görög templom alapjára épült, a rómaiak által kedvelt formára, mely ősi kunyhóikra emlékeztette őket. A cellát eredetileg korinthoszi oszloprendszer övezte, mely fenntartotta a gerendázatot, de ez nem maradt fenn.

A Velabro út közepén látható a Janus-diadalív. A Constantinus császár idejéből való diadalívet, utalva a kétarcú Janusra, Négyarcú Janusnak is nevezik, a négy homlokzata miatt.

Erre elérhető még a VI. században épített, majd többször is átalakított San Giorgo in Velabro templom, melyhez a XII. századi román stilusú harangtorony tartozik. Az apszisban látható, 1295-ből való freskót P. Cavallininek tulajdonítják. Koszmata stílusú baldachin jelentős művészeti értékű.

A San Giorgo in Velabro templom mellett áll a 204-ben emelt Argentari-kapu, melyet Septimius Severus és Julia Domna valamint gyermekeik emeltek Caracalla és Geta tiszteletére.

Erre húzódik az i.e. VI. században épült Cloaca Maxima. A nagy szennyvízcsatorna segítségével sikerült lecsapolni a Fórum területén levő mocsarakat, mely a maga korában rendkívüli vízmérnöki építménynek számított.