A Colonna-palotától a római operaházig

A Colonna-palota a piazza Venezia felől közelíthető meg a legegyszerűbben. A Colonna-palotát V. Martino építtette az 1400-as években. Jelenlegi formáját a XVIII. században sorra került restaurálás nyomán nyerte. A palota egyszerű külseje ellenére, pazar belsővel kápráztatja el a látogatókat. Különösen az első emelet gazdag szalonjai fényűzőek.

Galleria ColonnaA Galleria Colonna három hatalmas teremből áll. A gyűjteményben olyan híres képek láthatók mint Tintoretto Nárcisza, Van Dyck C. Colonna képmása c. alkotása, N. Poussin: Apollo és Daphne, vagy Melozzo da Forli Guidobaldo da Montefeltro c. festménye.

Mercati di TraianoFolytatva a kiállítások számbavételét, a Mercati di Traiano, vagyis Traianus piaca és a mellette álló Torre delle Milizie, vagyis a milicia tornya után, ahol megnézhetjük a XVII. században épült Santa Caterina-templomot is, meg a folyton tolongó járókelőkkel teli via Nazionale vagy Vicus Longos után, érdemes betérni a Palazzo delle Espozitioneba, azaza a kiállitási palotába.

A Plazzo delle Espozitionet Pio Piacentini tervei alapján épitették, a XIX. században. Ez egy négyévenként megrendezett művészeti kiállitás székhelye.
A Palazzo delle Espozitione mellett áll a San Vitale-templom. Az V. században épült templom is osztozott a többi római templom sorsában: az évszázadok során többször átalakították. Homlokzata a quattrocento művészeit dicséri. Bejáratán IV. Sixtus pápa címere látható. A közelben van a S. Paolo-templom, a belsejében értékes freskókkal.

A piazza Esedra felé, a via Firenzén érhető el a római operaház, a Teatro dell'Opera.