Piazza di Spagna

Lenyűgözően szép látvány a Róma központjában levő elegáns Piazza di Spagna. A tér leginkább óriási színpadhoz hasonlítható, melynek díszleteit a környező XVIII. századi épületek képezik, a szereplők pedig maguk a járókelők, a világ minden tájáról nagy tömegben idesereglett turisták.

A Piazza di Spagna azok számára sem ismeretlen, akik sosem jártak Rómában, mert bizonyára már mindenki látta a tévében a tavaszonként itt megrendezett azálea-kiállítást melynek anyagát külön e célra a város melegházaiban nevelik, ne követte volna figyelemmel valamelyik híres divatbemutatót vagy az itt sorra kerülő neves előadók koncertjei valamelyikét.

A Piazza di Spagnáról kiinduló utcákat az itt élt és alkotott művészek tették híressé, mint például a via Margutta, melyen számos festő lakott és állított ki, a régiségkereskedéseiről ismert via del Babuino, a különleges áruiról ismert butikok sorát kínáló via Condotti s kicsit odébb a via Borgognona, mely az igényes butikjain kívül az elegáns ruhaszalonjairól is híres, valamint a nagynevű Caffé Greco, a helyi és külföldi művészek kedvenc találkozóhelye. De a via Frattina is a térről indul ki.

A Piazza di Spagna közepén áll Bernini remekműve, a Fontana della Barcaccia, a bárka alakú szökőkút. Ugyancsak Bernini volt a térre néző Palazzo di Propaganda Fide fő homlokzatának a megalkotója, míg az oldalsó Borromini műve.